De-a lungul timpului am facut tot ce mi-a stat in putinta “să mă caut“ pe mine în toate formele posibile, să mă descopăr, să mă tratez si să imi vindec răni emoționale dobândite pe parcurs. Cu siguranta, cel mai greu traseu a fost acela de identificare, acceptare si vindecare a copilului interior. Mi-am dat seama că pentru a putea să îi accept pe ceilalți așa cum sunt și să nu mă mai simt rănită de ce se întâmplă în exteriorul meu, trebuia să nu mai încerc să îi schimb pe ei ci să schimb ceva la mine, sa imi iubesc copilul interior.
“Cele mai multe umbre din viața noastră apar din cauză că stăm noi înșine în calea luminii” – Ralph Waldo Emerson
Află tot ce trebuie să știi despre terapia copilului interior și beneficiile acesteia.
Terapia copilului interior este o formă de terapie psihologică care se concentrează pe identificarea, înțelegerea și vindecarea rănilor emoționale și traumelor din copilărie ale unei persoane. Copilul nostru interior este o reprezentare a noastră în multiple momente ale copilăriei.
Copilul interior este prezent în absolut toate relațiile noastre (de colegialitate de la muncă sau școală, de familie, de prietenie etc.). Să alegi să ignori dorințele neîmplinite ale copilului tău interior, precum și temerile sale, poate duce la relații conflictuale, stări permanente de nemulțumire, iritabilitate și chiar patologii psihiatrice cronice. Tocmai pentru că, mai ales în momente de criză, acest copil preia controlul asupra adultului, e mare nevoie să avem o relație cu el, să-i cunoaștem și vindecăm rănile, neîmplinirile, nevoile și să fim noi adultul care i le poate împlini.
În primii 7 ani de viață interiorizăm sentimentele de siguranță, iubire, acceptare și apartenență în moduri diferite, în funcție de cât și cum le-am întâlnit în familia și mediul în care ne-am dezvoltat. Unii dintre noi ne-am simțit ocrotiți, astfel încât în viața de adult avem încredere în noi și le putem oferi și celor din jur încredere. Pentru alții, experiența dezvoltării a fost mai puțin pozitivă, formându-i ca persoane care întâmpină dificultăți în a avea încredere în forțele proprii și în ceilalți, se simt nedoriți și inadecvați în majoritatea situațiilor, lipsindu-le sentimentul de siguranță și sprijin. Sunt persoane care caută refugiu în partener și job de cele mai multe ori, așteptând să găsească împlinire și siguranță. În situații si mai nefericite, aceste persoane caută refugiu în alcool, droguri, jocuri de noroc și comportament sexual promiscuu. Aceste experiențe pozitive și mai puțin pozitive din copilărie, alături de moștenirea noastră genetică duc la formarea unei părți din personalitatea noastră, “copilul interior”.
Orice ființă are, încă de la naștere, patru nevoi fundamentale: nevoia de apartenență, nevoia de autonomie și de siguranță, nevoia de satisfacere a plăcerii și nevoia de încredere în sine și de recunoaștere. Părinții au datoria să le împlinească bebelușilor aceste nevoi, iar îndeplinirea lor ajută la dezvoltarea emoțională a ființei umane. Însă, niciun părinte nu e perfect și nicio copilărie nu e perfectă. Așa că lipsa împlinirii uneia sau mai multor nevoi poate duce la apariția unor răni ce rămân cu noi întreaga viața, rămân în acea parte din noi, acea subpersonalitate a copilului interior – dacă nu sunt vindecate.
Dicționarul Cambridge definește copilul interior astfel: “Copilul interior este partea din personalitate care încă mai reacționează și simte ca un copil.”
Unul dintre rolurile copilului interior este de apărare. Copilul interior rănit nu dorește să mai fie rănit la vârsta adultă, așa că reacționează cum știe el mai bine: cum știe că funcționează și cum a învățat. Rostul terapiei este acela de a descoperi alte modalități de a reacționa, mai puțin toxice pentru noi înșine sau chiar și pentru cei din jurul nostru. Vocea copilului interior nu trebuie niciodată ignorată. Pentru că atunci acea voce interioară a părții noastre vulnerabile ar putea deveni agasantă, extrem de tristă, obraznică sau s-ar putea închide.
Traumele minore sunt frecvente în copilărie, astfel încât chiar și cea mai sănătoasă copilărie nu exclude necesitatea de a lucra cu copilul interior la un moment dat. Dacă am trecut printr-o traumă majoră în copilărie, rezultatele se vor vedea în perioada adultă. Mai mult, dacă nimeni nu ne ajută să ne vindecăm când încă suntem în stadiul de copil, e foarte posibil ca efectele grave să ne urmărească toată viaţa, până la vindecarea copilului interior. Aceste efecte pot fi:
Una dintre condițiile esențiale ale evoluției noastre ține de capacitatea de a ne înțelege și de a ne confrunta propriile emoții și comportamente. Atât cele bune, cât și cele negative. Emoțiile neînțelese și comportamentele distructive nerezolvate ne conduc spre probleme de natură emoțională, disfuncții în relații, boli psihice, emoționale și chiar fizice.
Vindecarea Copilul Interior este procesul de conectare, înțelegere, îmbrățișare a copilului interior, adică a sinelui nostru originar, forma pură în care am intrat în această lume. Acum este momentul să-ți întorci privirea dinspre exterior spre interior, să ai curaj să privești în ochi copilul rănit care încă suferă în interiorul tău, să-i oferi iubirea, încrederea și siguranța de care are nevoie.
Nu putem schimba trecutul, însă putem schimba percepția asupra acestuia precum și prezentul care este baza viitorului.
Pentru rezultate pe măsură încrederea si conectarea sunt esențiale, astfel că totul va începe printr-o discuție de cunoaștere și de acolo vom trasa mai departe pașii de urmat.
Consultația este o oportunitate de a descoperi așteptările tale cu privire la ședința cu mine, precum și istoricul starilor de disconfort fizic, mental sau sufletesc cu care te-ai confruntat pana in prezent.
Este o discuție liberă realizata telefonic/on-line sau face to face, în care vom descoperi împreună cu ce te confrunti sau ce te împiedică să atingi rezultatele pe care le dorești. Apoi vom decide, tot împreună, care sunt terapiile potrivite pentru a te ajuta să-ți găsești echilibrul.
Timpul diferă de la o persoană la alta, dar și în funcție de terapie. Unele persoane pot avea nevoie de ședințe mai îndelungate, în timp ce altele nu. Cu siguranta vei beneficia de tot timpul de care ai nevoie.
Toate terapiile se pot realiza atât de la distanță, cât și face to face. Tu alegi cum îți este mai confortabil.
Sună atât de frumos totul? Parcă prea frumos ca să fie adevărat? Hai să discutăm mai multe în cadrul unei consultații și să te convingi! Îmi spui ce te impiedica sa fii cea mai buna varianta a ta și împreună pornim pe drumul schimbării.